2019
Підприємство «АРАТТА» не перше десятиліття підкорює сільськогосподарські простори Київської області. На площах у сім тисяч гектарів займаються вирощуванням зернових, технічних культур і цукрового буряку.
Про роботу підприємства та особливості вирощування цукрових буряків розповів головний агроном Юрій Годунок.
«У сівозміні ми маємо всього потроху, малоефективно було б вирощувати тільки пшеницю, наприклад. Загалом основну ставку робимо на кукурудзу та цукровий буряк. У цьому році площі під ним становили 250 га», — розповів Юрій Годунок.
Юрій Годунок, головний агроном підприємства «АРАТТА»
Ні для кого не секрет, що сіяти цукрові буряки зважується не кожен, адже останніми роками ціни на продукцію залишають бажати кращого. Крім того, його вважають непростою культурою з агротехнологічних питань, тому, знову ж таки, не всі хочуть морочитися. Як сказав нам під час зустрічі консультант підприємства з агрономічних питань Анатолій Соколо-Поповський:
«Вирощувати цукровий буряк — це грати в казино по-крупному: або зірвав джек-пот, або втратив усе».
Анатолій Соколо-Поповський, консультант підприємства «АРАТТА»
В «АРАТТА» вже більш ніж шістнадцять років вирощують буряки, і як би там не було, відмовлятись від них не збираються. За словами агронома, одна з основних причин, чому цукровий буряк є важливою ланкою сівозміни — якісне насіння. Тут обирають гібриди селекції SESVanderHave.
«Наразі ми сіємо кілька гібридів SESVanderHave, а саме: Панда, Пітбуль і Карпати. Кожен із них проходив у нас випробування, перш ніж був введений для товарних посівів. Насіння інших виробників поки не використовуємо, адже задоволені результативністю вирощування вказаних. Бо нас цікавлять і врожайність, і цукристість», — акцентував агроном.
Розповідаючи про посівний матеріал, агроном зауважив, що купують його в «LNZ Group», з якими співпрацюють вже більше 10 років.
«Спеціалісти компанії завжди приїздять з цікавими пропозиціями, розповідають про новинки, надають рекомендації про той чи інший гібрид. Вони також постачають нам суттєвий відсоток насіння інших культур та засобів захисту рослин. Після чого, протягом сезону всі разом спостерігаємо за ростом, розвитком культур і, відповідно, результатами в кінці сезону», — сказав Юрій Годунок.
Про партнерські відносини розповів комерційний директор «SESVanderHave-Україна» Сергій Горобець.
«Із господарством компанія «SESVanderHave-Україна» починає спілкуватись і підтримувати контакти безпосередньо після того, як відвантажили насіння, адже продаж проводиться через дистриб’ютора. Надалі ми постійно моніторимо всі посіви, їздимо по полях, спілкуємося з агрономами і робимо свої висновки», — зауважив Сергій Горобець.
Сергій Горобець, комерційний директор «SESVanderHave-Україна»
Посівний матеріал цукрового буряку селекції SESVanderHave поширюється виключно через дистриб’ютора «LNZ Group», з яким, за словами Сергія Горобця працюють вже 15 років. Він також зауважив, що за ці роки вдалось вибудувати плідні партнерські відношення, що й надалі активно розвиватимуть.
Важливою складовою створення якісного насіння буряків є процес його протруювання.
«В Україні сьогодні є один завод з обробки насіннєвого матеріалу цукрового буряку — і це SESVanderHave. Окрім нас в Україні цього не робить ніхто. Маємо декілька варіантів препаратів для протруювання насіння: Круїзер, Пончо Бета. Також однією із переваг нашого насіннєвого заводу є те, що ми можемо робити не тільки базове протруювання насіння, а й посилене. Враховуючи кореневі гнилі, які стають все більшою проблемою в Україні, є також протруйник Тачигарен, стандартна норма якого 18 г/п.о, але буває, що замовляють і 20, і 28 г/п.о», — розповідає Сергій Горобець.
У створенні гібридів буряків першочерговими завданнями є підвищення урожайності та збільшення цукристості. Та спостерігається чимало викликів, з якими постійно доводиться боротися аграріям у процесі вирощування даної культури. Йдеться про поширення нематоди, кореневих гнилей, церкоспорозу, рамуляріозу тощо. Тож селекціонери, генетики й науковці працюють у тому напрямку, щоби підвищити толерантність до тих чи інших проблем.
Команді SuperAgronom.com вдалося побувати на кількох площах із цукровими буряками підприємства, більше того, у нас вийшло навіть застати саме збирання культури.
Коренеплід цукрового буряку
На першому полі ріс, а точніше, якраз викопувався гібрид Панда, який посіяли 25 квітня з нормою висіву 110-120 тис./га. Сходи отримали вже через п’ять днів, а як часто говорять агрономи — важливим моментом за вирощування цукрових буряків є саме отримання дружних сходів.
Попередником тут була кукурудза, хоча її не вважають найкращим попередником, але в даному господарстві з цим твердженням не згодні. Тож часто буряки сіють саме після цієї злакової, адже, як сказав агроном, рослинні рештки кукурудзи добре впливають на подальший розвиток буряків.
На підприємстві стежать за станом ґрунтів і періодично роблять аналіз на гумус, азот, фосфор та інші показники. За словами агронома, найбільшу увагу приділяють тим площам, де ростимуть цукрові буряки. За результатами досліджень, торік не вистачало фосфору та сірки, тому їх обов’язково вносили на полях.
До вирощування буряків тут підходять дуже відповідально — живлення й захист відбуваються за чіткою схемою і жодну обробку не може бути упущено.
Збирання врожаю цукрових буряків
Удобрювали буряки цього року калійно-магнієвим добривом, амофосом та аміачною селітрою, а також мікродобривом Вуксал. Але нормами агроном не поділився, сказавши, що у кожного мають залишатися власні секрети технології. Крім того, раз на п’ять років на площі вносять гній.
Захист складався виключно з препаратів бренду DEFENDA, а саме: гербіциду Бетагард у нормі 1,25 л/га, інсектициду Альфа Супер (0,2 л/га) та фунгіциду Парацельс 0,25 л/га.
Інсектицидом працювали після отримання сходів, коли мало початися поширення довгоносика. Разом із ним вносили фунгіцид.
«Копати буряки почали буквально перед вашим приїздом. Хотіли дещо раніше, але чекали дощів. Перед цим останні опади були більш ніж два місяці тому. Взагалі, цього року погодні умови не надто сприятливі для буряків, але вони витримали», — зауважив Юрій Годунок.
Стартували збирання з високими показниками — близько 80 т/га, особливо, якщо враховувати, що середня врожайність по країні в цьому році становить 45-50 т/га.
Зібраний врожай одразу з поля вирушає на завод, котрий розташований за 12 км від площ підприємства.
«Господарство «АРАТТА» вже багато років є основним постачальником цукрової сировини на наш завод. Щороку вони завозять близько 50 тис. т буряків. Наразі показники цукристості перевищують позначку 17,2%, буряки повністю відповідають стандартам. Завдяки таким підприємствам ми сьогодні маємо можливість ефективно працювати, виготовляти якісний цукор і в достатній кількості», — розповів Василь Андрійович Харченко, директор Згурівського цукрового заводу.
Василь Харченко, директор Згурівського цукрового заводу
Результати збирання буряку Панда однозначно не лишають байдужими, але поле №2 — повний нокаут. Гібрид із величною назвою Карпати показав себе у всій своїй могутності, адже, за прогнозами, урожайність становитиме 110 т/га. Його технологія вирощування майже не відрізняється від попереднього, окрім внесення Твікс 0,8 л/га і Престо 0,2 л/га через поширення довгоносика. Як розуміємо, шкідник на якість посівів не вплинув і бункер комбайну заповнюватиметься дуже швидко.
Анастасія Аврамчук, SuperAgronom.com