Озимі під палючим квітневим сонцем

Озимі під палючим квітневим сонцем фото 1 LNZ GroupЦього року озимі культури відновили весняну вегетацію раніше очікуваних термінів. За словами менеджера з розвитку агротехнологій Північно-Східного регіону LNZ Group Сергія Уварова, всі весняно-польові роботи змістилися в часі, що в підсумку призводить до деяких змін в запланованих агротехнологічних прийомах на озимих культурах. Зокрема, це стосується, як ранньовесняного підживлення, так і системи захисту від шкідників та хвороб.

«Трапляються випадки, коли десь в обробітках відбуваються накладки, але в цілому все йде по раніше сформованому плану захисту посівів озимих культур. Лише можуть відрізнятися діючі речовини по контролю шкідників від раніше запланованих, якщо, наприклад, на перший обробіток планували внести звичайний піретроїд, то тепер багато хто додає ще й неонікотиноїд для покращення контролю шкідників та подовження захисного періоду».

Сергій Уваров говорить, що посіви озимої пшениці зараз перебувають в доброму стані, проте самі рослини знаходяться в різних фазах розвитку — від середини кущення до початку виходу в трубку. Це залежить від строків посіву та вологості ґрунту на момент посіву. Квітневе тепло більшою мірою зараз впливає на активне наростання вегетативної маси, що на майбутній врожай не має особливого впливу, оскільки все буде залежати від погодних умов впродовж подальшої вегетації озимої пшениці.

Озимі під палючим квітневим сонцем фото 2 LNZ GroupВ Румунії, Болгарії та Польщі через аномально теплу весну цвітіння ріпаку почалося на 2-3 тижні раніше. Місцеві аграрії кажуть, що на розвиток рослин значно вплинув дефіцит вологи восени. Як занадто раннє цвітіння вплине на майбутню врожайність? ʼʼСергій Уваров, відповідаючи на це питання, зауважив, що все залежить від того, в якій фазі озимий ріпак входив в зиму, фази розвитку нині та якісного стану самих посівів. На сьогодні посіви ріпаку в деяких регіонах також вже почали цвісти. Квітневе несподіване тепло посунуло всі польові роботи на два тижні вперед, відбувається активне наростання вегетативної маси, маємо короткі міжфазні періоди. Основна задача зараз — правильно вибудувати системи живлення і захисту для отримання бажаного результату.

Чи є волога у ґрунті?

 Вологи у грунті достатньо, каже Сергій Уваров. За його словами, посівна компанія соняшника та кукурудзи вже масово розпочалася по всій країні. Швидке квітневе потепління вплинуло на строки посіву, адже температура ґрунту на глибині залягання насіння прогрілася до 12-13 ℃, тобто зараз складаються оптимальні умови для посіву.

«На сьогодні вологи в ґрунті достатньо, в більшості регіонів нашої країні запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту коливаються від 170 до 200 мм, звичайно, є регіони, де ці запаси значно менші».

Джерело:  Latifundist.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta