2024
Регулярне та сплановане обстеження посівів сої є необхідним заходом для своєчасного реагування на виклики, що можуть виникнути під час вирощування культури.
Протягом вегетаційного періоду виконується регулярний догляд за посівами сої, на ділянках проводять різні технологічні операції. Тому систематичне обстеження посівів забезпечує своєчасне реагування у разі виникнення конкретної проблеми. Одного обстеження на тиждень зазвичай досить для виявлення проблем і прийняття рішення щодо потреби вжиття необхідних заходів. Після злив, граду або інших несприятливих погодних умов обстеження варто проводити після цих подій, також є необхідність перевірки дії після внесення продукту (ЗЗР, добрив тощо) для виявлення його ефективності.
Ведення записів усіх операцій, що виконуються в процесі вирощування сої, є необхідним заходом, що дає змогу аналізувати агрономічний досвід та контролювати витрати. Кожне окреме поле має свої особливі характеристики, а вдосконалення агрономічного досліду для кожної ділянки дає змогу отримати ефективні рішення, що є передумовою позитивних фінансових результатів. Виробничі витрати та ціни для перспективних покупців змінюються із року в рік, тож шляхом оптимізації агрономічного досвіду й контролювання витрат можна досягти максимального прибутку. Рекомендується вести записи обстежень по кожному окремому полю від основного обробітку ґрунту до збирання врожаю (Книга історії полів). Крім того, бажано фіксувати всі витрати, пов’язані з вирощуванням сої.
Основні етапи та мета моніторингу:
- До сівби. Варто обстежити поле на наявність грунтових шкідників, сходів бур’янів та їхній видовий склад.
- Повні сходи. Ефективність досходових гербіцидів, сходи та отримана густота посіву, наявність та видовий склад бур’янів,необхідність застосування післясходових гербіцидів. Фітосанітарний стан посівів.
- Розвиток та змикання міжрядь. Ефективність післясходових гербіцидів, необхідність чи/та ефективність міжрядної культивації. Фітосанітарний стан посівів.
- Цвітіння, формування бобів, налив насіння. Хвороби й шкідники, додаткові захисні та контрольні заходи, загальний стан культури.
- Збирання врожаю. Час збирання врожаю, необхідність десикації.
Обстеження посівів сої на бур’яни та вплив гербіцидів
Правильне визначення бур’янів і вживання заходів на ранніх етапах є ключовими умовами успішної боротьби з ними. Первинні проблеми, пов’язані з бур’янами, слід ідентифікувати, зареєструвати та визначити на місцевості для кожного конкретного поля. Для забезпечення ефективної боротьби із бур’янами необхідний диференційований підхід в розрізі полів. Потрібно контролювати й вести облік ефективності комплексної боротьби з бур’янами та, в протилежному випадку, вжити коригувальних заходів. Найкращим підходом є чітко спланована програма комплексної боротьби з бур’янами, що передбачає аналіз у польових умовах і поєднання біологічних, механічних та хімічних методів контролю.
Успіх вирощування сої часто залежить від ефективної боротьби з бур’янами. При цьому ефективність хімічних методів боротьби з бур’янами зазвичай залежить від вибору відповідних гербіцидів та їхнього застосування в належний час. Вибір гербіцидів, головним чином, залежить від різновиду бур’янів на полі, знання спектрів активності гербіцидів, властивостей ґрунту, погодних умов. Тобто обстеження поля є важливим фактором успішного гербіцидного захисту.
Деякі гербіциди можуть негативно впливати на формування врожаю, коли певні умови навколишнього середовища зменшують здатність культурної рослини протистояти пошкодженню. Завжди слід уникати застосування гербіцидів на рослинах сої, що перебувають у стресових умовах або схильні до пошкодження.
Пошкодження гербіцидами у полі часто є відображенням певної моделі; воно часто проявляється смугами, на краях поля або за рухом обприскувача та іншими факторами, пов’язаними з ґрунтом. Іноді вважають, що гербіциди призвели до пошкоджень сої, які насправді виникли через інші чинники, що викликають подібні ознаки.
Ознаки пошкоджень можуть відрізнятися залежно від форми дії гербіциду на сою (ґрунтовий чи страховий). У разі пошкодження сої гербіцидами дуже важливо звернути на це увагу та задокументувати: першу дату прояву фітотоксичності, пошкоджені частини рослин і ступінь пошкодження, швидкість та ступінь відновлення рослин, знесення гербіцидів у полі, повторне застосування в кінці або по всьому полю, зв’язок між ознаками пошкодження і кількістю розпилювачів зі спустошеними резервуарами, пошкодження у вигляді рівномірних смуг, спричинене форсунками, пошкодження на різних типах ґрунтів, ознаки на бур’янах. Важливо відрізняти ознаки фітотоксичності від пошкоджень шкідниками та хворобами та продуктами не ЗЗР (добрива РРР тощо).
Шкідники та хвороби: моніторинг посівів сої
Сою уражає майже 50 хвороб, з них більше 30 грибних, 10 — бактеріальних і 6 вірусних, які проявляються на всіх фазах росту і розвитку рослин — від проростання насіння до повної стиглості.
На сої спостерігається пошкодження більше 115 видів шкідників протягом вегетаційного періоду.
«Для успішної боротьби із шкодочинними об’єктами, необхідно знати біологію їх, а у прийнятті правильного рішення (застосування ззр) необхідне розуміння біологічного та економічного порогу шкодочинності», — зауважує Сергій Іванюк, менеджер із розвитку агротехнологій у Центральному регіоні компанії «LNZ Group».
Фахівець наводить дані про найбільш поширені хвороби сої, та методи обстеження посівів для виявлення симптомів цих хвороб.
Поширення шкодочинних об’єктів в значній мірі залежить від гідротермічних умов регіону, розповсюдженості та стійкості рослин або захищеності, зазначає Сергій Іванюк. Більшість патогенів містяться на насінні, тому здорове й якісне насіння вважається однією з найкращих умов запобігання розвитку хвороб. Щоб знизити виробничі витрати, часто фермери використовують власне насіння минулорічного врожаю, несертифіковане насіння невідомого походження, що значно підвищує рівень захворюваності рослин, починаючи від сходів.
Для захисту насіння від хвороб, шкідників та зменшення ризиків ураження посівів експерт рекомендує передпосівну обробку насіння препаратами Фуксія, Арес, Метакса.
По вегетації у посівах сої необхідно, за потреби, застосувати фунгіциди Абсолют, Парацельс, Меценат, Дот, Сальто, Спліт Дуо, Ультралін.
Хоча шкідники не є обмежувальним чинником у виробництві сої, комплексна боротьба з ними відіграє значну роль у захисті культури. Особливе значення мають належні агротехнічні заходи, зокрема, сівозміна, строки сівби, використання добрив, розпушування ґрунту, міжрядна культивація, боротьба з бур’янами, зрошення та збирання врожаю. Що стосується великої кількості рослин на одиницю площі, то соя піддається меншій небезпеці, аніж просапні культури, такі як цукрові буряки, кукурудза й соняшник. Усі заходи, що сприяють швидкому та здоровому розвитку проростків сої, можуть вважатися корисними для зниження шкоди, заподіяної шкідниками.
У боротьбі зі шкідниками варто розглядати такі заходи:
- Поля слід регулярно та систематично оглядати на наявність шкідників.
- Контрольні заходи слід вживати лише тоді, коли кількість шкідників наближається до економічного порогушкодоинності (ЕПШ), що впливає на рівень прибутку.
- Витрати на застосування пестицидів (додатково фунгіцидів та інсектицидів тощо) на полі з низьким потенціалом урожайності можуть бути не виправданими.
За результатами обстеження посівів та видів виявлених шкідників слід застосовувати інсектициди Альтрон, Атік, Бомбардир Дуо, Кайрос, Октант Турбо, Міральд в рекомендованих виробником нормах.
Як проводити обстеження посівів сої для визначення структури урожайності перед збиранням. Правила моніторингу
Для правильного обстеження посівів сої для визначення стану рослин та розрахунку урожайності фахівці розробили наступні іструнції огляду поля:
- Обстеження проводиться на основному посіві.
- Проводиться підрахунок всіх рослин на відстані 1 погонний метр в 2 суміжних рядках, з подальшим обрахунком по кожній рослині кількості вузлів, продуктивних бобів, непродуктивних бобів та кількості гілок.
- Значення кількості абортованих бобів на ґрунті біля кожної рослини визначається приблизно для всього поля, шляхом безпосереднього обрахунку кількості абортованих бобів.
- Для перерахунку отриманих показників на 1 гектар відповідне середнє значення необхідно перемножити на коефіцієнт перерахунку, що залежить від ширини міжряддя (див. таблицю).
- Для розрахунку частки абортованих бобів на 1 гектар необхідно розділити суму середніх значень абортованих бобів на ґрунті і непродуктивних бобів на рослині на суму середніх значень продуктивних бобів та непродуктивних бобів на рослині а також абортованих бобів на ґрунті.
- Результати обстеження занотовуються в таблицю та вираховуються необхідні середні та відсоткові значення.
Кількість рослин сої, сформованих вузлів та бобів, та ступеню гілкування (середнє значення кількості гілок) дає розуміння щодо структури індивідуальної продуктивності рослини перед збиранням. Співвідношення кількості продуктивних бобів на 1 га до кількості вузлів на 1 га >2х вважається оптимальним для формування максимального потенціалу врожайності сої. Значення частки абортованих бобів вказує на потенціал культури і може використовуватись для обґрунтування інвестицій та змін технології вирощування сої.
Для розрахунку поточної врожайності перемножте значення кількості рослин на 1 га, усереднене значення кількості продуктивних бобів на 1 рослині, усереднене значення кількості зерен в одному бобі та масу 1000 зерен.
Для розрахунку потенційної врожайності перемножте значення (а) кількості рослин на 1 га, усереднене значення кількості всіх (продуктивних, непродуктивних та абортованих) бобів на 1 га, усереднене значення кількості зерен в одному бобі та масу 1000 зерен.
Збирання слід розпочинати при вологості 14% і нижче насіння, насінницькі посіви 16% і нижче. Також його можна починати раніше, але в такому разі необхідне буде досушування насіння. Якщо почати збирати врожай пізніше, зростуть втрати і погіршиться якість насіння. Якщо урожай сформувався в сприятливих умовах, листя опадає і за кілька днів вологість насіння знизиться до рівня, оптимального для збирання врожаю. Проте, якщо соя піддавалася стресовим умовам (посуха, висока температура), рослини швидше проходять стадії розвитку і швидше дозрівають. У такому разі листя залишається на рослині майже повністю, тоді як боби та насіння вже дозріли. Це може ввести в оману соєвиробників і урожай не буде зібрано вчасно. Збирати недозрілий урожай складніше, тоді як збирання перезрілого врожаю призводить до більших втрат.
Збирання врожаю може бути найпроблематичнішим етапом під час вирощування сої. Втрати можуть сягати 30% від біологічного врожаю внаслідок невідповідного проведення збирання. Неправильно відрегульовані комбайни та недостатньо кваліфіковані оператори є основними причинами високих втрат урожаю. Загалом можна сказати, що успішне збирання врожаю залежить від належного контролю.