Внесення ЗЗР дронами: особливості застосування та екологічний аспект

Агродрони (БПЛА) — це справді унікальний інженерно-технічний винахід для вирішення більшості агро-завдань. Особливо там, де не можна здійснити внесення наземною технікою (через маленькі посівні площі, велику кількість перешкод — дерева, чагарники, електроопори, стовпи, розділові огорожі тощо; і найвагоміший фактор —велика кількість вологи після дощів). До того ж вони допомагають вирішувати певні екологічні питання. Ділимося практичним досвідом застосування агродронів.

Внесення ЗЗР дронами: особливості застосування та екологічний аспект фото 1 LNZ GroupПід час внесення ЗЗР слід обов'язково враховувати чимало параметрів у налаштуванні обладнання, а також те, які види препаратів вносимо — контактні, трансламінарні, системні (які в свою чергу діляться на групи — гербіциди, фунгіциди, інсектициди, десиканти, мікроелементи). А також їхні хіміко-фізичні властивості, а саме діючу речовину, препаративні форми (СП, Г, ВР, ВК, КЕ, ВРГ, ВДГ, КС, СК) та рН готових розчинів відповідних препаративних форм.

На практиці при внесенні ЗЗР агродронами ми використовували продукти DEFENDA, які зарекомендували себе як ефективні й високоякісні. Ці препарати мають добру розчинність, що не менш важливо в разі внесення ультрамалими об’ємами (УМО), стабільно і рівномірно покривають оброблювану ділянку та якісно формують дисперсійну хмару. Головне — правильно налаштувати БПЛА, при цьому чітко розуміючи, як впливає кожен параметр на технологічний процес.

Внесення ЗЗР дронами: особливості застосування та екологічний аспект фото 2 LNZ GroupВізьмемо до прикладу обробку соняшнику.

Вносили гербіцид Харума (DEFENDA) у нормі 1,0 л/га + Супер-Мачо (DEFENDA) 15 мл на обсяг робочої рідини (обрали такі дози, оскільки на полі був пирій в фазі більше 10 см).

При цьому враховували такі чинники і параметри:

  1. Висоту культури, щільність перекриття рослин, швидкість і напрямок вітру, температуру і вологість повітря, УФ-індекс.
  2. Які саме вносимо продукти (уже згадані параметри).
  3. Чи будуть змішуватися препаративні форми в баковій суміші й додаватися поверхнево-активні речовини (ПАР), прилипачі, ад'юванти, стимулятори, регулятори, сурфактанти.
  4. Якісно-кількісний дисперсійний розпил (мкм) залежно від групи препаратів і гектарної норми виливу (л)

І тільки після всього цього сформували польотне завдання.

Ефект після внесення не забарився — на 6-й день було очевидне в'янення однорічних злакових бур'янів, а на 11-й день прояви впливу гербіциду було помітно на багаторічних злакових. Препарат показав свою високу ефективність. Також агродрони були випробувані на внесенні ґрунтових гербіцидів під соняшник, системних фунгіцидів на соняшнику і сої, інсектицидів і мікроелементів на кукурудзі. Всі ЗЗР — від бренду DEFENDA.

Таким чином переконалися, що агродрони (БПЛА) завдяки їхнім функціональними можливостям можна впевнено назвати незамінним інструментом для вирішення багатьох сільськогосподарських завдань.

Зокрема, і для збереження екосистеми природного балансу ґрунтів та водних ресурсів.

Це важливо, з огляду на складну ситуацію в усьому світі щодо природного балансу  водних ресурсів та погіршення стану екосистеми ґрунтового балансу, родючості земель, практично всіх регіонів нашої країни та за її межами. Але піднімаючи цю проблему, потрібно враховувати й інтереси фермерів.

Внесення ЗЗР дронами: особливості застосування та екологічний аспект фото 3 LNZ GroupНаразі вони намагаються підняти потенціал врожайності, застосовуючи більш передові технології в сільськогосподарському виробництві. Але при цьому не маючи достатнього досвіду, зокрема, в питаннях ЕПШ (економічного порогу шкідливості), який стосується чисельності шкідників, бур’янів, ураження хворобами, обсягів необхідних поживних речовин).

Використовуючи пестициди, вітчизняні аграрії не завжди дотримуються рекомендованих норм, з тих чи інших причин вносять добрива не в тих кількостях, які є достатніми для сприятливого росту культур. Також варто додати, що стан біологічної якості й біорізноманіття ґрунтів у регіонах вкрай неоднорідний. Результати досліджень насторожують надмірною залишковою концентрацією стійких комбінацій активних хімічних речовин (солей, діоксинів азоту, фосфору, калію), а також пестицидів і важких металів.

Найчастіше в результаті некомпетентного вибору діючих речовин, використання грубих технологій обробки препаратами за посівними площами, дедалі більша кількість угідь виявляється з перевищенням гранично доступною концентрацією (ГДК) пестицидів та агрохімікатів. Це дуже негативна тенденція. Адже відомо, що тільки 5-8% препаратів адресно впливають на рослини, а решта абсорбується і залишається в ґрунті, не розкладаючись і завдаючи істотної шкоди екологічному балансу ґрунтів. Тим самим збільшуючи фітотоксичне навантаження як на сам ґрунт, так і на культурні рослини. При цьому процес природного відновлення ґрунту розтягнутий в часі. Наприклад, на формування 1 см екологічно чистого ґрунту може знадобитися десятки, а то і сотні років.

Але використовуючи високотехнологічні інструменти, можна вплинути на ці фактори. І якраз БПЛА тут стане у пригоді.

Адже, наприклад, на основі спектрометрії з калібруванням по сонячному світлу, в поєднанні з лазерною альтиметрією, можна забезпечити найбільш точні і всебічні вимірювання морфологічного та хімічного складу рослин для отримання найбільш надійних результатів. Й далі на їх підставі створювати карти для диференційованого внесення добрив. Вагома підмога для точного землеробства.

Внесення ЗЗР дронами: особливості застосування та екологічний аспект фото 4 LNZ GroupЦе один аспект. Другий — це обробка посівних площ ультрамалими обсягами робочої рідини (УМО). В результаті отримуємо цілу низку переваг:

  • Скорочення споживання ґрунтових вод для обприскування полів — за рахунок зменшення виливу робочого розчину на один гектар. Використовуючи технологію УМО, можна в рази зменшити витрату води порівняно з класичним способом обприскування культур. Для порівняння: для обробки тих самих площ БПЛА використовує 5-10 л/га, тоді як обприскувач витрачає 150-300 л/га. До того ж із кожним роком рівень ґрунтових вод знижується і йде до нижніх горизонтів, що призводить до пересихання річок і водойм, в результаті маємо дефіцит раніше легкодоступних водних ресурсів. Тож економія цього ресурсу виходить на чільне місце.
  • Немає необхідності залучати додаткові матеріально-технічні та людські ресурси для виконання таких видів робіт, тим самим скорочуючи терміни і вартість, що призводить до підвищення рентабельності вирощування сільськогосподарських культур.
  • Під час обробки сільгоспкультур пестицидами за технологією УМО, в родючий шар ґрунтів потрапляє значно менше препаратів, а велика частина потрапляє саме на рослини — за рахунок дрібнодисперсного розпилення і невеликого обсягу робочої рідини. Завдяки чому знижується фітотоксичне навантаження як на ґрунт, так і на агрокультуру. відповідно, це позитивно впливає на ріст рослин, а в підсумку — на хіміко-біологічну чистоту кормів для тварин і продуктів харчування для людей.

Також слід враховувати, що з кожним роком зростає толерантність до агропрепаратів у бур'янів, різноманітних шкідників та хвороб рослин, що спонукає аграріїв до застосування прогресивних агрохімічних технологій з подальшими наслідками. І знову рішення — точне землеробство.

Варто ще додати, що ефективність БПЛА зростає в застосуванні комплексних технологій — разом із використанням сучасних систем моніторингу, NDVI, повітряного фенотипування, фотограмметрії. Завдяки цим інструментам можна оптимізувати й підвищити ефективність обробки посівних площ методом технології точкового внесення. Іншими словами, вносимо там, де є проблемні зони, але не суцільним покриттям, чим знижуємо накопичення пестицидів у ґрунті, економимо кошти і зберігаємо екосистему природного балансу ґрунтів України.

Дмитро Запорожський, представник бренду DEFENDA

Джерело: Superagronom.com

Партнери LNZ Group

  • LNZ Web
  • Tevitta
  • DEFENDA
  • UNIVERSEED
  • BASF
  • Limagrain
  • SesVanderhave
  • Syngenta